Caminos tradicionales.
Carrer Rectoria
- Església vella de Sant Cristòfor
Construïda al segle XVI sobre l'església primitiva, probablement romànica. Va deixar d'estar en servei després que al segle XX es va construir l'església nova al centre urbà. Adossada hi ha la rectoria vella, datada d'almenys el segle XIlI, amb ampliacions i reformes posteriors.
- Hort del Rector
Situat al peu del Camí de les Planes. Hort i camps havien estat treballats pels mateixos rectors sense treure's la sotana. Fins als anys 40 del segle XX es conservava el Pou del Rector arran del camí.
- Cal Paulo
Masia del segle XIX, dissenyada per ser un convent de monges.
- Camí de les Planes
Camí que comunicava l'església amb la masia de les Planes, el Mas Glaçat i el Castell d'Eramprunyà.
- Mas Glaçat
Amagades dins del bosc, a ponent del camí i a mitja alçada hi ha les runes de l'antic Mas Glaçat (segle XVI). Al turó del Padró on hi ha la creu des d'on es beneeix tot el terme, el primer dissabte després del dia 3 de maig (el dia de la Santa Creu).
- Forn Calç Mas Glaçat
Horno perteneciente a la masía Mas Glaçat Calcineras
- Font Sangonera
Pou i era d'origen desconegut.
- La Clota
Runes d'una de les masies més antigues i importants de Begues, ja esmentada al segle XIV. El conjunt reunia diverses cases, on encara s'hi vivia a començaments del segle XX. Es troba dins del pare natural de Garraf.
- Mas Traval
Runes d'una gran masia del segle XV, encara habitada després de la Guerra Civil. Acollia dues cases. Més a munt s'observa Can Vallès.
- El Roure i les casetes del Roure
Mas del segle XVI absolutament reformat al XX. A sota hi ha les casetes del Roure, on a començaments del segle XX havia un forn de vidre.
- Mas Ferrer
Al cim del puig i voltat per la urbanització que porta el seu nom, s'amaga Mas Ferrer, original del segle XVI. Reconstruït al XVII i reformat al XX amb incorporació de finestrals gòtics i una torre.
- La Parellada
Masia del segle XV actualment deshabitada.
- Can Rigol
Masia del segle XVII, actualment casa de colònies.
- Can Térmens
Una de les masies més antigues de Begues, que apareix al segle XIII amb el nom de Mas Tió. Actualment hi ha un restaurant i una hípica.
- Pou del Glaç
Dipòsit construït en data desconeguda destinat a emmagatzemar el gel que a l'hivern s'extreia de la riera i que a l'estiu es comercialitzava. Va deixar d'estar en ús a finals del segle XIX. Enllaç amb el camí ral a Olesa i Vilafranca. Urbarnització Begues Parc (carrer Pou del Glaç)
Parc Costeta |
Parc Costeta |
Parc Costeta |
Parc Costeta |
Pi Gros |
No hay comentarios:
Publicar un comentario